Schaeffler levert rollagers voor drie stuwen Rijn en Lek

11 februari 2019 

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn meer dan vijftig jaar in gebruik. Groot onderhoud is noodzakelijk. Voor de betreffende lagerpunten kreeg Schaeffler de opdracht om de lagers te leveren en te monteren. De eis van Rijkswaterstaat is dat de stuwen weer minimaal een levensduur van vijftig jaar bereiken. Dit geldt dus ook voor de pendelrollagers die in de hoofddraaipunten van de halfronde vizierschuiven worden ingezet. Om vroegtijdige lageruitval door montagefouten te voorkomen, werd ervoor gekozen om de ondersteuning van de montagespecialisten van Schaeffler in te roepen bij de montage en het afstellen van de lagers.

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn belangrijk voor de waterhuishouding in heel Nederland. De stuw bij Driel regelt de verdeling van de waterafvoer tussen de IJssel richting IJsselmeer en de Nederrijn en de Lek richting zee. Deze stuw wordt ook wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd.

De stuwen zijn elk 23,20 meter hoog. Onderdeel van de stuw zijn de twee halfronde stalen vizierschuiven. Bij hoogwater staat de stuw open zodat het water vrij naar zee kan stromen. De scheepvaart heeft dan een vrije doorvaart. Bij laagwater worden de vizierschuiven neergelaten om de rivier af te sluiten. Het water wordt dan opgestuwd waardoor er meer water door de IJssel richting het IJsselmeer stroomt en de zoetwatervoorraad op peil blijft. Een vizierschuif weegt 270 ton. Vier elektromotoren drijven de kabeltrommels aan voor het heffen van de vizierschijf binnen 2 à 2,5 uur. Als de stuw gesloten is, maakt de sluis naast de stuw de passage van schepen mogelijk. Naast de vizierschuiven werden ook de kabels en het machinewerk vervangen.

De pendelrollagers, met een boring van 560 mm, voor de hoofddraaipunten van de vizierschuiven werden door Schaeffler geleverd en gemonteerd bij de Franse firma Solidd Steel Structures. De montageprocedure werd vooraf in nauw overleg tussen Solidd en Schaeffler vastgelegd. De schuiven werden vervolgens in drie delen ter plekke bij de stuw gemonteerd. De kabeltrommel en de aandrijving van de vizierschijf werden voorzien van vier nieuwe pendelrollagers.

De (de-)montages werden begeleid door de monteurs van Schaeffler. In totaal levert Schaeffler meer dan zeshonderd onderdelen voor deze renovatie. Het werd gecoördineerd door lokale Schaeffler-specialisten in samenwerking met montage-experts vanuit het hoofdkantoor in Schweinfurt en de specialisten van Solidd.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×