Semi verwacht dat chipmakers weer machines gaan kopen

Paul van Gerven
18 september

De wereldwijde uitgaven aan fab-apparatuur voor frontend-faciliteiten zullen dit jaar naar verwachting met 15 procent jaar-op-jaar dalen ten opzichte van het record in 2022, maar volgend jaar met 15 procent opveren, meldt Semi. De afnemende vraag naar chips en de hoge voorraadniveaus bij consumenten- en mobiele apparaten dragen in belangrijke mate bij aan de daling in 2023.

‘De daling van investeringen in 2023 blijkt minder diep en de opleving volgend jaar lijkt sterker dan verwacht’, zegt Semi-ceo Ajit Manocha. ‘De trend suggereert dat de halfgeleiderindustrie de neergang te boven is en weer op weg is naar robuuste groei, gevoed door een gezonde vraag naar chips.’

De stijgende lijn in uitgaven wordt veroorzaakt door voorraden die langzamerhand opraken en door aantrekkende vraag naar highperformance computing- en geheugenchips. Het Semi World Fab Forecast-rapport, dat 2022 tot 2024 bestrijkt, laat zien dat de wereldwijde halfgeleiderindustrie de capaciteit dit jaar met 5 procent verhoogt, na een stijging van 8 procent in 2022. Verwacht wordt dat de capaciteitsgroei in 2024 zal aanhouden, met een stijging van 6 procent.