Sirris investeert vier ton in coatinginfrastructuur

Alexander Pil
13 april 2016

Dinsdag stelde Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, zijn nieuwe infrastructuur voor smart coating voor aan het publiek. Het Smart Coating Application Lab in Diepenbeek krijgt er een spuitcabine bij en een teach-by-demonstration-robot. Sirris investeerde in totaal vierhonderdduizend euro in de state-of-the-art installatie die coating toegankelijker moet maken voor bedrijven.

In het Smart Coating Application Lab deed Sirris de voorbije jaren flink wat kennis op in nat-chemische coatings. De ambitie van deze test- en ontwikkelruimte? Bedrijven ondersteunen om hun producten extra toegevoegde waarde te geven door het gebruik van functionele coatings: van bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijkheid over slijtvastheid tot zelfs antimicrobiële eigenschappen.

Om maakbedrijven voortaan nog beter te kunnen servicen, investeerde Sirris vier ton in een up-to-date spuitcabine en een teach-by-demonstration-robot. Dat is een robot die slechts minimale programmering nodig heeft en nadoet wat de operator hem toont. Bedoeling van de gloednieuwe infrastructuur is om het coatingproces nog toegankelijker te maken, vooral voor kleine bedrijven. In de spuitcabine met teach-by-demonstration-robot kunnen bedrijven aan de slag om prototypes en kleine series van grote stukken voor te behandelen, te coaten en te curen. Onder begeleiding van Sirris-experts kiezen ze de juiste coating, produceren ze prototypes en integreren ze het coatingprocedé in hun productiecyclus.