Slimme servo-as Lenze voor effectieve en flexibele productieprocessen

28 juni 2018 

Lenze heeft een schaalbare drive-oplossing ontwikkeld voor productie- en intralogistieke systemen. Het gaat om een combinatie van een I950-servoversterker, een synchrone M850-motor en een planetaire G700-tandwielkast. Deze compacte oplossing is eenvoudig te hanteren en maakt kosteneffectieve productie mogelijk, ook voor batchgrootte 1.

Het aantal assen dat moet worden bestuurd en gesynchroniseerd, neemt alsmaar toe. Oorzaak is de steeds verdergaande automatisering en de noodzaak tot flexibiliteit in productieprocessen. Maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te leiden tot meer complexiteit of minder gebruikersvriendelijkheid. Lenze heeft een pakket ontwikkeld dat geschikt is voor positioneringstaken, handling- en assemblagetoepassingen, robotica, verpakkingsmachines en transportaandrijvingen.

De kern van de oplossing is de slimme I950-servoversterker. Het grotere rekenvermogen en de geïntegreerde Ethercat-poort maken het mogelijk op hoge snelheid meerdere assen synchroon te besturen, waardoor complexe taken kunnen worden uitgevoerd. De I950 heeft drie verschillende werkingsmodi. Hij kan dienen als een activeringsaandrijving onder een Cia402-motioncontrol. Ook kan hij worden toegepast met gebruik van de geïntegreerde Fast-technologietoepassingen. Gebruikers kunnen aansluiten op de Fast-modules of deze voor specifieke klanten aanpassen door IEC 61131-3 te gebruiken in de eigen programmeeromgeving van Lenze. Daarnaast kan de servoversterker vrij worden geprogrammeerd. Deze flexibiliteit betekent dat de I950 de ontwikkeling van modulaire productieconcepten en het hergebruik van software ondersteunt, ook tussen de nieuwe servo’s en controllers van Lenze.

Het tweede onderdeel van de schaalbare driveoplossing is de synchrone M850-motor. Deze heeft een gunstige verhouding tussen de massatraagheid van de belasting en de motor. Dit resulteert in een stille werking. Ondanks de hoge massatraagheid kunnen middelzware tot zware belastingen worden afgehandeld. De standaardversie van de M850 is uitgerust met robuuste resolvers. Wanneer grote precisie vereist is, kunnen multiturnencoders worden gebruikt. De M850 is verkrijgbaar in drie afmetingen, elk in drie verschillende vermogensklassen variërend van 2,0 tot 9,2 kW.

De planetaire tandwielkast G700 is aangepast voor deze motorkarakteristieken en voldoet wat betreft stijfheid en hoge dynamiek aan de vereisten voor toepassingen met middelhoge prestaties. Er zijn veertien versies: als 1-traps, 2-traps of 3-traps planetaire tandwielkast, in vijf afmetingen, met transmissie-intervallen van 3-8 tot 6-512.

AGENDA

Events

World of Technology & Science

2 oktober - 5 oktober

Utrecht

Trainingen

Advanced mechatronic system design

26 september - 3 oktober

Eindhoven

Time management in innovation

2 oktober - 1 november

Eindhoven

Topbanen
Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-West Nederland (M/V)

Murrelektronik

Zuid-West Nederland

Solar Nederland

Productmanager Machinebouw

Solar Nederland

Alkmaar

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×