Spionnen gebruiken Linkedin om hightechgeheimen te bemachtigen

Paul van Gerven
7 februari 2022

De AIVD lanceert deze week een bewustwordingscampagne om te waarschuwen voor bedrijfsspionage via Linkedin, meldt FD. De AIVD vertelde de zakenkrant dat Chinese en Russische spionnen op de netwerksite duizenden medewerkers van Nederlandse hightechbedrijven benaderen via nepaccounts. Een aantal van deze contacten is met succes gemanipuleerd om geheimen te delen, via bedrog of chantage.

Veel mensen accepteren Linkedin-uitnodigingen zonder er veel over na te denken. Zodra de connectie is gemaakt, kan zo’n spion proberen zijn doelwit te vleien. Daarna kan een persoonlijke ontmoeting volgen, bijvoorbeeld op een congres. In andere gevallen verschuilen de spionnen zich achter een nep wervingsbureau.

‘Sociale netwerken zoals Linkedin of Instagram worden voortdurend gekopieerd en opgeslagen in databases. Spionnen analyseren deze om hun doelen in het vizier te krijgen. Ze richten zich op mensen die toegang hebben tot bijzondere technologische kennis. De data worden gecombineerd met informatie van hacks in de organisatie, op zoek naar specifieke persoonsgegevens’, zegt directeur-generaal Erik Akerboom van de AIVD tegen het FD. Uit deze analyses worden de meest veelbelovende doelen geïdentificeerd.