Technologische industrie groeit verder na topjaar 2017

10 januari 2018 

Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +9,5 procent) groeit de technologische industrie in 2018 naar verwachting verder door, zij het in een lager tempo (+4,0 procent). Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Hightech (+4,5 procent) en automotive (+9 procent) zijn ook in 2018 de aanjagers van de groei.

Met een productie van circa 122 miljard euro en een aandeel van zo’n 40 procent is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook is de sector relatief goed aangesloten op groeimarkt Azië en profiteert de sector van een aantal groeiende productmarkten, zoals automotive en de halfgeleidermarkt.

De technologische industrie kan ook op langere termijn de groeimotor van de Nederlandse economie zijn. ING heeft hiervoor vijf randvoorwaarden geïdentificeerd in zijn rapport My Smart Industry. Om te beginnen moet de sector inspelen op de mondiale vraagverschuiving. De technologische industrie heeft in een aantal kansrijke markten, waaronder agro & food, medische technologie en semicon, een sterke positie. Vooral de machinebouw kan daarvan verder profiteren. Een deel van de sector, vooral toeleveranciers, zal in omzet worden geraakt door de energietransitie. Met name toeleveranciers aan de olie-industrie en automotive (brandstofmotoren en gerelateerde onderdelen) zullen hun bakens deels moeten verzetten.

Ten tweede is het nodig dat de sector versneld inzet op digitalisering om verspilling in de keten te verminderen, aldus ING. Efficiency in bedrijf en keten en daarmee een hoge arbeidsproductiviteit zijn cruciaal voor de concurrentiepositie van de technologische industrie. Digitalisering biedt verbeterkansen over de volle breedte: van ontwerp tot verkoopproces en van logistiek tot productie.

Die digitalisering speelt ook een sleutelrol bij de derde voorwaarde. Via meer dienstverlening kan de sector groeien in toegevoegde waarde. Internet en data maken diensten als onderhoud en reparatie op afstand mogelijk. Bovendien worden producten steeds complexer. Klanten zullen meer behoefte hebben aan training of monitoring van processen bij de technologische industrie willen neerleggen.

Ten vierde moet r&d breder in de keten plaatsvinden. Om de toegevoegde waarde van de sector te laten groeien (zowel in euro’s als in percentage van elke euro omzet) is meer r&d essentieel. Eindfabrikanten zijn hierin vaak leidend, maar voor een succesvolle toekomst van de sector en eigen bedrijf wordt een grotere rol in r&d van toeleveranciers gevraagd.

En ten slotte heeft de sector de uitdaging om tussen nu en 2030 ongeveer 120 duizend nieuwe medewerkers te vinden en dat is een pijnpunt. Nu al geeft zo’n 20 tot 25 procent van de bedrijven in de sector aan dat personeelstekort een belemmering vormt voor hun activiteiten. Een groei van de toegevoegde waarde tot 2030 met jaarlijks ruim 4 procent vereist naar schatting circa vijftigduizend extra medewerkers. Tel daarbij de circa zeventigduizend medewerkers die met pensioen gaan en de sector staat voor de opgave om tot 2030 120 duizend mensen aan te trekken.

AGENDA

Events

World of Technology and Science

2 oktober - 5 oktober

Utrecht

Trainingen

Topbanen
Murrelektronik BV

Accountmanager (M/V)

Murrelektronik BV

Zuid-Oost Nederland

Huisman (China) CO., LTD.

Local Discipline Manager Mechanical (China)

Huisman (China) CO., LTD.

Zhangzhou City

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×