Thyssenkrupp zet in op 3d-printing

11 september 2017 

Technologieconcern Thyssenkrupp heeft onlangs zijn Techcenter Additive Manufacturing in het Duitse Mülheim an der Ruhr geopend. Hier kan het bedrijf in één digitale procesgang, door middel van 3d-printing, plastic en metalen producten produceren, ongeacht de batchgrootte. Door zijn expertise te combineren met die van zijn onderzoekpartners wil Thyssenkrupp zijn belangrijkste markten, waaronder engineering, luchtvaart, scheepsbouw en automotive, een belangrijk concurrentievoordeel meegeven.

Vooralsnog zet Thyssenkrupp een klein team in, dat één printer ter beschikking heeft voor metalen en één voor plastic producten. Beide printers gebruiken de lasersintertechniek om een poeder laag na laag aan te brengen en te doen smelten en het vervolgens tot een vast product te laten stollen. De engineers die het product vervaardigen, hebben alleen een cad-bestand nodig met een 3d-ontwerp van het gewenste onderdeel. Het product kan vervolgens in één digitale procesgang worden gefabriceerd. De conventionele machine- en werktuigbouwkundige processen zijn daarmee overbodig geworden.

Thyssenkrupp zet 3d-printing nu al in om complexe onderdelen te vervaardigen die sterker en lichter zijn dan hun equivalenten die volgens de traditionele methodes zijn geproduceerd. De interdisciplinaire projectgroep ‘additive manufacturing’, die Thyssenkrupp begin 2015 in het leven heeft geroepen, heeft al een groot aantal mogelijke toepassingen in kaart gebracht en heeft patenten aangevraagd op een aantal onderdelen die het door middel van 3d-printing kan fabriceren. De eerste resultaten zijn zeer positief: de expertise die het team inmiddels heeft opgedaan op het gebied van onderdelenontwerp, materiaalkeuze en procesontwikkeling heeft al een groot aantal verbeteringen en nuttige toevoegingen opgeleverd.

Bekijk hier Thyssenkrupps video over additive manufacturing.

AGENDA

Events

World of Technology and Science

2 oktober - 5 oktober

Utrecht

Trainingen

Topbanen
Murrelektronik BV

Accountmanager (M/V)

Murrelektronik BV

Zuid-Oost Nederland

Huisman (China) CO., LTD.

Local Discipline Manager Mechanical (China)

Huisman (China) CO., LTD.

Zhangzhou City

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×