TNO en TUE samen in optomechatronische instrumenten

22 november 2017 

Het High Tech Systems Center (HTSC) van de TU Eindhoven heeft zijn krachten gebundeld met TNO. Gezamenlijk zetten de twee partijen hun schouders onder de ontwikkeling van optomechatronische instrumenten die objecten op het niveau van individuele atomen kunnen afbeelden, meten en fabriceren. Het Nano Opto-Mechatronics Instruments-initiatief (Nomi) heeft de ambitie om uitvindingen om te zetten in innovaties via samenwerking met bestaande, commerciële partners. Ook wil het fungeren als een incubator voor nieuwe bedrijven en joint ventures. De focus komt te liggen op nanometrologie en nanofabricage van nano-elektronica en op biomedisch en wetenschappelijk onderzoek.

Nearfield Instruments is een voorbeeld van het soort bedrijven dat TNO en HTSC via Nomi willen opzetten. De Delftse TNO-spinoff ontwikkelt een supersnelle afm.

‘We zijn op een punt gekomen dat verdere miniaturisatie in bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie niet alleen maar een maakuitdaging is, maar ook een metrologie-uitdaging’, zegt Hamed Sadeghian, TNO-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van Nomi. ‘Die uitdagingen zijn niet te ondervangen met bestaande technologieën. Ook op andere terreinen zoals biomedische en wetenschappelijke onderzoek is er behoefte aan disruptieve technologieontwikkeling. We hebben er vertrouwen in dat deze samenwerking de weg baant voor nieuwe ontdekkingen in instrumentatie en tools voor opkomende toepassingen zoals cognitive computing, internet of things en kwantumcomputer.’

AGENDA

Topbanen
Ministerie van Defensie

Word technicus bij Defensie

Ministerie van Defensie

Nederland

Verbruggen

Manager Assembly & FAT

Verbruggen

Emmeloord

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×