Top 5 robottrends in 2021

Alexander Pil
17 februari 2021

Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is het afgelopen decennium (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381 duizend eenheden in fabrieken wereldwijd. De International Federation of Robotics ziet vijf grote trends die industrieën over de hele wereld vormgeven. ‘De missie om traditionele productie te combineren met ‘go digital strategies’ plaatst robots in poleposition’, zegt Susanne Bieller, secretaris-generaal van de IFR.

De pandemie heeft het gebruik van robotica versneld. Foto: Kuka

1. Robots leren nieuwe trucs

Kunstmatige-intelligentiesoftware in combinatie met vision en andere detectiesystemen stelt robots in staat moeilijke taken uit te voeren. Een van die taken is bin picking, dat in het verleden alleen voor een mensenhand haalbaar was. Nieuwe generaties robots zijn eenvoudiger te installeren en te programmeren en ze zijn koppelbaar. Vooruitgang in communicatieprotocollen integreren robots naadloos in automatisering en Industrie 4.0-strategieën.

2. Robots werken in slimme fabrieken

De auto-industrie was een pionier in slimme fabrieksoplossingen met behulp van industriële robots in assemblagelijnen die al meer dan 100 jaar de traditionele autoproductie domineren. De toekomst ligt in de genetwerkte interactie van robots en autonoom geleide voertuigen – of liever autonome mobiele robots (amr’s). Uitgerust met de nieuwste navigatietechnologie zijn deze mobiele robots veel flexibeler in vergelijking met traditionele productielijnen. Carrosserieën worden vervoerd op zelfrijdende transportsystemen. Ze kunnen worden losgekoppeld van de lopende band en omgeleid naar assemblagestations waar individuele varianten kunnen worden geassembleerd. Wanneer modellen volledig worden gewijzigd, is het alleen nodig om de robots en amr’s te herprogrammeren in plaats van de hele productielijn te demonteren. Nu de integratie van werkstations voor samenwerking tussen mens en robot vaart krijgt, melden robotleveranciers dat robots hand in hand werken met mensen zonder omheining.

Motion control tuning training

Motion control tuning

Wil je inzicht in tijd- en frequentietechnieken die worden gebruikt bij de besturing en leren industriële servosystemen te analyseren en de juiste instellingen voor de besturing te bepalen? Bekijk de Motion control tuning training.

3. Robots betreden nieuwe markten

De doorbraken op het gebied van connectiviteit dragen bij aan een grotere acceptatie van robots in productiesectoren die pas onlangs zijn overgestapt op automatisering, zoals voedingsmiddelen, textiel, houtproducten en kunststoffen. Voortdurende digitale transformatie zal leiden tot volledig nieuwe bedrijfsmodellen, omdat producenten gemakkelijker dan ooit kunnen diversifiëren. In de slimme fabriek worden verschillende producten vervolgens door dezelfde apparatuur geassembleerd – de traditionele productielijn bestaat niet meer.

4. Robots verkleinen de ecologische voetafdruk

Investeringen in moderne robottechnologie zullen ook gedreven worden door de eis van een kleinere ecologische voetafdruk. Moderne robots zijn energiezuinig, waardoor het energieverbruik van de productie direct wordt verminderd. Door een hogere precisie produceren ze ook minder afkeuringen en ondermaatse goederen, wat een positieve invloed heeft op de verhouding tussen input en output van hulpbronnen. Bovendien helpen robots bij de kostenefficiënte productie van apparatuur voor hernieuwbare energie, zoals fotovoltaïsche cellen of waterstofbrandstofcellen.

5. Robots helpen de toeleverketens veilig te stellen

De pandemie heeft de zwakte van de geglobaliseerde toeleverketens zichtbaar gemaakt. Fabrikanten hebben nu de mogelijkheid om de toelevering te heroverwegen. Wanneer de productiviteit door automatisering wordt genivelleerd, hebben fabrikanten meer flexibiliteit gekregen die misschien niet beschikbaar was in landen met hoge lonen zoals het grootste deel van de Europese Unie, Noord-Amerika, Japan of Zuid-Korea. Robotautomatisering biedt productiviteit, flexibiliteit en veiligheid.

‘Vooruitgang in robottechnologieën draagt bij aan een grotere acceptatie van robots’, aldus Bieller. ‘De pandemie heeft geen nieuwe trends op gang gebracht, maar het heeft het gebruik van robotica versneld. In dit opzicht is de pandemie de belangrijkste motor voor verandering in de industrie gebleken.’