TUD-spinoff Imsystems krijgt nog eens zes ton

25 juni 2018 

Imsystems ontvangt een investering van Innovationquarter en Lucros Investment van 600 duizend euro. Met het kapitaal wil de spinoff van de TU Delft belangrijke stappen zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van zijn Archimedes Drive, een mechanische overbrenging voor onder meer industriële robots die werkt op basis van wrijving in plaats van tandwielen. Begin dit jaar kreeg Imsystems al een financiële injectie van 300 duizend euro uit het investeringsfonds Uniiq.

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

Het Delftse Imsystems heeft die problemen nu opgelost met een nieuw aandrijfsysteem. In plaats van tandwielen gebruikt het bedrijf een (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee claimt Imsystems in staat te zijn in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling, aldus de technostarter. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt. Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil Imsystems een revolutie teweegbrengen in de roboticamarkt.

Met de investering van Innovationquarter en Lucros gaat Imsystems het product optimaliseren en in samenwerking met de grote roboticafabrikanten duurtests uitvoeren. De basis werkt, nu moet ook worden aangetoond dat de Archimedes Drive op lange termijn blijft draaien en voldoet aan de hoge eisen van de industriestandaard.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×