TUE-studenten mikken op schone luchtvaart met elektromotoren

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Het studententeam Falcon Electric Aviation van de Technische Universiteit Eindhoven wil bestaande vliegtuigen ombouwen tot elektrische toestellen. Het hoopt een duurzaam alternatief te bieden voor pleziervluchten, vlieglessen en zakenvluchten. Hun eerste omgebouwde vliegtuig zou over zes maanden klaar moeten zijn.

Volgens het team worden er allerlei duurzame oplossingen bedacht voor auto’s en bussen, maar niet zozeer voor vliegtuigen en boten. Omdat het ontwerpen en certificeren van een nieuw type vliegtuig veel tijd en geld kost, besloten de studenten om de mogelijkheden van ombouw van bestaande vliegtuigen te onderzoeken. Met subsidie ​​van de Metropoolregio Eindhoven konden ze de technische en financiële haalbaarheid aantonen, stelt medeoprichter Brandon van Schaik. Het team concludeert dat het ombouwen van een vliegtuig zou moeten werken voor vliegtuigen met ruimte voor maximaal twintig passagiers die slechts kortere vluchten maken.

Het eerste vliegtuig dat Falcon Electric Aviation gaat ombouwen, is een Cessna 150, een tweezitter. De conversiekosten worden geschat op 150 duizend euro. De studenten berekenden dat een vliegschool die investering in vier tot vijf jaar moet kunnen terugverdienen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.