TUE'er promoveert op robot voor schedelbasischirurgie

17 april 2018 

TUE-onderzoeker Jordan Bos is gisteren gepromoveerd op zijn medische-robotontwerp voor boren en frezen in de schedel. Een gat uitboren in de schedelbasis moet uiterst nauwkeurig gebeuren en vergt vaak vele uren. De Robosculpt-robot kan met submillimeterprecisie automatisch en veilig een holte frezen van de gewenste vorm en afmetingen. Het is de bedoeling om de robot verder commercialiseren onder de vlag van Eindhoven Medical Robotics.

De robot is een idee van kno-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboud UMC in Nijmegen. Chirurgen maken jaarlijks bij meer dan honderdduizend mensen wereldwijd een gat in de schedelbasis, bijvoorbeeld om een infectie of kanker te behandelen, of om een cochleair implantaat te plaatsen. Dit is een delicate taak, want ze komen nogal wat structuren tegen die ze zeker niet mogen raken, zoals de gezichts- en de smaakzenuw, het binnenoor en het evenwichtsorgaan. Daar komt bij dat botvijlsel en bloed het zicht door de microscoop belemmert tijdens de ingreep. De chirurg moet dan ook met uiterste concentratie werken, en dat vaak uren aaneen, in een oncomfortabele houding.

De robot is feitenlijk een cnc-frees-machine die ingesteld kan worden op basis van ct-beelden. Hij heeft zeven bewegingsassen, die een bestaand chirurg boorinstrument besturen. Voor de operatie wordt het hoofd nauwkeurig gefixeerd, waarna de robot de gewenste holte uitboort- en freest.

Het Radboud UMC zal dit jaar de eerste pre-klinische testen met de robot gaan uitvoeren. De eerste ingreep op mensen zou over twee tot drie jaar kunnen plaatsvinden. De ontwikkelaars denken dat de robot in eerste instantie alleen nog ingezet zal worden voor het voorbereidende werk, waarna de chirurg handmatig het cruciale laatste deel doet.

Foto en fotobewerking: Bart van Overbeeke

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×