Twentse accu-campus op losse schroeven na vertrek Lithium Werks

Paul van Gerven
15 januari 2019

De toekomst van een accu-imperium op de voormalige Twentse vliegbasis staat op losse schroeven nu ondernemer Kees Koolen en batterijfabrikant Lithium Werks uit elkaar gaan. Aanleiding is een verschil van mening over de locatie van het hoofdkantoor: Lithium Werks wilde dit niet in Twente, maar in de VS vestigen, zegt Koolen in de Tubantia.

Het Amerikaanse Lithium Werks richt zich op batterijcellen op basis van lithiumijzerfosfaat, een variant die onder meer een langere levensduur heeft dan de nikkel-mangaan-kobaltoxide-technologie die voor elektrische auto’s wordt gebruikt. Met een flink patentportfolio in bezit lijfde Lithium Werks accuontwikkelaar Super B uit Twente in, waarbij eigenaar Kees Koolen bestuursvoorzitter van Lithium Werks werd.

In september vorig jaar werden vervolgens ambitieuze plannen gelanceerd om het r&d-hart van Lithium Werks te vestigen in Twente, in samenwerking met de UT. Dat lijkt geen haalbare kaart meer nu Koolen vertrekt bij Lithium Werks. Weliswaar gaat hij door met Super B, dat hij heeft teruggekocht, maar de mkb’er heeft natuurlijk nog geen fractie van Lithium Werks’ slagkracht.

Koolen zelf blijft optimistisch over ontwikkeling van Twente als ‘accu-regio’. ‘De markt groeit ontzettend snel, er zijn legio mogelijkheden om je als bedrijf te ontwikkelen. Het is goed dat we onze eigen specialisatie kiezen, zodat we kunnen focussen. Voor ons betekent dat concentreren op smart energy. Koolen Industries blijft minderheidsaandeelhouder in Lithium Werks en we verwachten zelfs dat we elkaars producten zullen gebruiken’, aldus Koolen in een persbericht. De effecten van de splitsing op de r&d-campus ‘moeten nader worden bekeken’.

 advertorial 

De Ingenieur over Fortunes of High Tech - A history of innovation at ASM International 1958 - 2008

De Ingenieur over Jorijn van Duijn: 'Knap is zijn brede aanpak (...) . Het resultaat is geen licht verteerbare, maar wel vaak fascinerende kost. Gelukkig heeft de auteur een goede vertelstijl en scheidt hij de verhalende hoofdstukken duidelijk van de (over te slaan) academische gedeelten.'

Twentse bestuurders willen hun ambities voor de regio nog niet laten varen. Zij gaan onderzoeken hoe de plannen langs andere wegen alsnog kunnen worden gerealiseerd. De UT zegt de strategie niet te veranderen. Wel vordert ontwikkelingsmaatschappij Oostnl een lening van 7,5 miljoen euro terug bij Lithium Werks, dat nu geen binding met de regio meer heeft. Er was al eerder kritiek geuit op de manier waarop deze lening tot stand is gekomen.