Twentse gidsrobot leidt toeristen rond in Spaans paleis

Alexander Pil
23 september 2014

Vanaf morgen zal de op de Universiteit Twente ontwikkelde gidsrobot Frog (fun robotic outdoor guide) bezoekers rondleiden in en om het Koninklijk Paleis van Sevilla in Spanje. De Frog is een unieke, autonome gidsrobot die in staat is de omgeving te verkennen en groepjes mensen zelfstandig rond te leiden langs culturele plekken. Hij monitort daarbij het gedrag van zijn publiek en past zich daarop aan. De laatste drie jaar is in Twente intensief gewerkt aan de ontwikkeling van de robot, waarbij de interactie met mensen centraal stond.

Bij de UT-robot Frog ligt de focus op de interactie met mensen.

De Frog zal in Sevilla zo’n drieduizend toeristen per dag rondleiden door de kasteeltuinen en in de kasteelgebouwen. Hij is autonoom, heeft een grappige persoonlijkheid, rijdt zelf van en naar zijn standplaats en zoekt mensen op om ze op een interactieve manier het paleis te laten zien. Waar ‘normale’ gidsrobots fungeren als mobiele audiogids, ligt bij deze robot de focus juist op de sociale interactie met (groepen) mensen.

De interactie die de campusrobot aangaat met zijn omgeving, onderscheidt hem van andere gidsrobots. Professor Vanessa Evers van de UT-vakgroep Human Media Interaction was betrokken bij de ontwikkeling. ‘De Frog gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen. De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op de botsen. Ze staan stil om iets te vertellen en doen verder niks. Bij de Frog ligt de focus juist wel op interactie.’

De Frog is in staat ter plekke informatie over de locatie te projecteren. Via deze augmented reality maakt de robot het bijvoorbeeld mogelijk jezelf en je groep in een belangrijke historische scene af te beelden. De gezichtsherkenning en navigatie van de robot zijn erg innovatief. De Frog volgt de toeristen met zijn camera en meet met video-analyse of zij interesse tonen. Daar past hij de inhoud van zijn tour op aan. Tot nu toe was dit in dergelijke situaties met veel zon of juist veel schaduw nog niet mogelijk.

De Frog is ontwikkeld met behulp van partners uit het Idmind-consortium waar ook de Universidad Pablo Olavide (Sevilla), Imperial College Londen en de Universiteit van Amsterdam deel van uitmaken.