Ultrawideband voor anonieme social distancing

Jessica Vermeer
19 mei

Sentech heeft een draagbaar apparaat ontwikkeld dat moet helpen bij het handhaven van social distancing op de werkvloer. De Social Distancing Sensor (SDS) werkt op basis van Ultrawideband-technologie. Een SDS-tag heeft een unieke id, maar is niet gekoppeld aan een persoon. De gegevens kunnen worden uitgelezen om zo te bepalen waar clusters ontstaan. Tags binnen één huishouden kunnen worden gekoppeld. De oplaadbare batterij gaat acht tot twaalf uur mee. Sentech wil de SDS inzetten op de werkvloer en in de evenementenbranche.

De Social Distancing Sensor geeft medewerkers een waarschuwingssignaal als zij binnen 1,5 meter van een collega met zo’n tag komen. Foto: Sentech

Lopos, spin-off van Imec en de Universiteit Gent, start de grootschalige productie van een vergelijkbaar product. Het apparaat genaamd Lopos Safedistance meet continu en in realtime de afstand tot andere Lopos Safedistance-wearables. Bij onvoldoende afstand geeft het apparaat een waarschuwing via geluid, een trilsignaal en optioneel een led-knipperlicht.

De Lopos Safedistance is ook gebaseerd op Ultrawideband-technologie, ontwikkeld door Imec en de Universiteit van Gent. Het werkt zonder de opslag van gegevens, waardoor het apparaat absolute privacy van gebruikers kan garanderen. De foutmarge is vijftien centimeter, vergeleken met twee tot vijf meter voor Bluetooth.

De wearable werd met succes getest binnen Akzonobel. 90 procent van de medewerkers bleek bereid om het apparaat te blijven gebruiken. Het apparaat is leverbaar vanaf 27 mei. Lopos heeft reeds grootschalige bestellingen ontvangen.

 advertorial 

Keynote by ASML during the Digital Twin Conference

On 4 November, the online Digital Twin Conference will take place. The keynote by Ignacio Alonso and Helen Kardan will introduce ASML’s vision and dream for digitalization of ASML’s Twinscan products, an enabler for future societal and industrial progress. Get your online ticket now to receive access to the livestream and the presentation videos (on demand).