UMC Utrecht opent gerobotiseerde sterilisatieafdeling

Alexander Pil
2 februari

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een innovatieve sterilisatieafdeling in gebruik genomen. In een nieuw gebouw is het proces volledig vernieuwd. De werkprocessen zijn geautomatiseerd; robots brengen de instrumenten(sets) naar de juiste werkplek of zorgen ervoor dat ze onder de juiste condities worden opgeslagen. Het sterilisatieproces is vernieuwd en de ergonomische werkomstandigheden zijn verbeterd.

Op de centrale sterilisatie-afdeling worden alle medische instrumenten voor de operatiekamers en (poli)klinische afdelingen van UMC Utrecht gereinigd en gesteriliseerd.

UMC Utrecht werkt continu aan innovatie en vernieuwing. Van de zorg, in het onderzoek & onderwijs en van de werkprocessen. De nieuwe centrale sterilisatie-afdeling (CSA) is daar een voorbeeld van. Het project is samen met bouw- en techniekpartners ontwikkeld. Daardoor konden nieuwbouw, systemen en processen optimaal op elkaar worden afgestemd en zijn de nieuwste innovaties toegepast.

Op de CSA worden alle medische instrumenten voor de operatiekamers en (poli)klinische afdelingen van UMC Utrecht gereinigd en gesteriliseerd. Robots verzamelen en transporteren de zware pakketten met instrumenten, waardoor medewerkers minder loop-, draai-, en tilbewegingen hoeven te maken. De inzet van robots vermindert ook het contact tussen medewerkers en medische instrumenten, waardoor de steriliteit van de instrumenten beter gewaarborgd kan worden.

Ook het sterilisatieproces zelf is vernieuwd. De luchtkwaliteit is volledig gereguleerd en doorlooptijden zijn verkort door een water- en warmte-terugwinsysteem en een innovatieve afkoelunit. Ziekmakende eiwitten worden zo gedeactiveerd en medische hulpmiddelen zijn sneller gereinigd en gesteriliseerd. Alle stappen in het sterilisatieproces zijn door slimme ict-toepassingen traceerbaar. Wanneer een systeem uitvalt, neemt een volgend systeem het proces over.

 advertorial 

High-Tech Systems: free virtual networking event

Do you miss meeting new people from your field of work, expanding your network and catching up with existing relations? At the next edition of High-Tech Systems, on 25 March, you have the opportunity to do so in our virtual event space. Attending this online event is free of charge, reserve your seat here.

UMC Utrecht heeft voor deze nieuwbouw in co-creatie samengewerkt met bouw- en techniekpartners: Hospitalis (bouw), PMT Partners Medische Techniek (reiniging, desinfectie en sterilisatie), Chipsoft (innovatieve software) en Boikon (mechanisatie en procesoptimalisatie