VDL breidt testcentrum uit met nieuwe laadtechnologie

Jessica Vermeer
17 oktober 2019

Samen met Siemens gaat VDL de samenwerking tussen voertuigtechnologie, energieopslag en laadsystemen onderzoeken. Daarvoor heeft het Nederlandse conglomeraat zijn laadtestcentrum in Valkenswaard uitgerust met nieuwe laadtechnologie. Deze moet meer inzicht geven in het slimmer en efficiënter gebruiken van het aanwezige elektriciteitsnetwerk en het bidirectioneel laden van zware voertuigen.

VDL gaat de technologie onder meer toepassen om de onderlinge communicatie tussen zware elektrische voertuigen en laadinfra uit te breiden. Zo wil het bedrijf meer inzicht krijgen in de totale keten van stroomvoorziening voor deze voertuigen. Uiteindelijk moet dat bijdragen aan een succesvolle energietransitie.

Op zijn laadtestcentrum heeft VDL drie 150 kW snellaadstations van Siemens geïnstalleerd. Een cloudgebaseerde energiemanagementapplicatie beheert de data van deze systemen. Deze applicatie maakt het mogelijk om het laden van voertuigen actief te sturen en de beschikbare energiecapaciteit flexibel in te zetten.

Foto: VDL

De drie Siemens-stations zijn zowel te gebruiken om voertuigen parallel op te laden als om één voertuig extra snel op te laden door de afzonderlijke capaciteiten te combineren. Twee gebruikte batterijsystemen van een elektrische bus fungeren als tijdelijke bufferopslag voor de energie die de zware elektrische voertuigen terugleveren.

 advertorial 

Keynote speech by Mark Vaes (Additive Industries)

Mark Vaes (Additive Industries) will deliver the keynote speech during the Idea to Industry Conference (Eindhoven, 7 October). During his presentation he will explain his experiences on how to bring an idea to the market and what it takes to grow from startup towards a scale up. Take a look at the full conference program and make sure you sign up in time for this corona-proof event, as seating capacity is limited.