VDL ETG ontvangt tweehonderd medewerkers VDL Energy Systems met open armen

René Raaijmakers
15 november 2022

Siemens zet een punt achter de productie van gasturbines en compressoren bij VDL Energy Systems in Almelo. Dat meldt dagblad Tubantia. De activiteit krimpt tot dertig medewerkers. Die blijven werken aan de ontwikkeling van grote batterijen voor groene stroom, elektrolysers en brandstofcellen. Volgens moederbedrijf VDL zitten deze systemen nog in de ontwikkelingsfase.

De stopzetting is een opsteker voor VDL ETG, dat in Almelo tweehonderd technici tegemoet kan zien. ‘Voor de 200 medewerkers die naar het zusterbedrijf in Almelo kunnen overstappen, breekt opnieuw een onzekere tijd aan’, merkt Tubantia op, maar gezien de vooruitzichten bij VDL ETG’s belangrijkste klant ASML zal de VDL-activiteit die mensen met open armen ontvangen. Bij de overname van de Siemens-activiteiten in 2018 gingen overigens direct al tweehonderd van de 430 mensen naar VDL ETG over. Daar werken nu ruim 1400 mensen.

In Almelo zet VDL ETG waferstages voor ASML in elkaar, een van de belangrijkste onderdelen van waferscanners. De werkmaatschappij groeit daar bovendien fors met leveringen aan Zeiss, die de optiek van de ASML-scanners levert en met spiegeloptiek sterk leunt op Nederlandse mechatronicakennis en productiecapaciteit.

Siemens SGT-300 gasturbine

VDL Energy Systems maakt sinds 2018 gasturbines en compressoren voor Siemens in Hengelo, nadat het Duitse bedrijf een punt zette achter zijn activiteiten. Ondanks een investering van VDL van 30 miljoen euro in een nieuwe hoogwaardige fabriek in Almelo verlengen de Duitsers de afspraken, die eind dit jaar aflopen, niet. Siemens heeft zelf voldoende capaciteit, onder meer in Duisburg.