‘Veiligheid is veel meer dan even een sticker plakken’

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Nu de hekken tussen machines, robots en hun menselijke collega’s verdwijnen, worden vraagstukken rond machineveiligheid hoe langer hoe complexer. Het vakgebied komt tijdens hbo- en universitaire opleidingen echter nauwelijks aan bod. Tijdens een online seminar van Holland Robotics gaf Johan van Velthoven van NEN een introductiecollege.

Een robot is niet zonder meer veilig als de robotfabrikant zegt dat hij veilig is. Zo’n classificatie snijdt pas hout als je de robot beziet als onderdeel van de toepassing waarin hij wordt gebruikt. Als hij in een slachterij komt te werken en allerlei scherpe messen vasthoudt, doet het veiligheidsstempel van de robotfabrikant nauwelijks nog ter zake. Er is een compleet nieuwe risicoanalyse vereist.

Tijdens de online themasessie ‘Veilig werken met cobots en robots op de werkvloer’, georganiseerd door brancheorganisatie Holland Robotics, innovatieplatform Itanks, veiligheidskundevereniging NVVK, normalisatie-instituut NEN en kennisinstelling TNO, ging Johan van Velthoven in op de problematiek. De manager Industrie & Veiligheid bij NEN stelt dat het zorgdragen voor een veilige robot of machine grofweg in twee fases uiteenvalt. ‘Ten eerste de ontwikkeling en het in de markt zetten, ten tweede het dagelijkse gebruik’, aldus Van Velthoven. ‘Dat zijn twee duidelijk onderscheidbare fases waarvoor ook verschillende regels gelden.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.