Vlaanderen telt tien nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Alexander Pil
12 februari 2019

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben tien bedrijven de titel van Factory of the Future ontvangen uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois: BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion (Olen), Niko (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele). De winnende bedrijven behouden het label gedurende drie jaar.

Sinds 2015 reiken Agoria en Sirris jaarlijks de Factory of the Future Awards uit. Een van de sleuteldoelstellingen is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen ze de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken. Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Bovendien gaan ze doordacht om met energie en materialen en hebben ze aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.

Naast de tien winnaars hebben vijf laureaten die in 2016 de titel van Factory of the Future kregen, hun status kunnen verzekeren voor de volgende drie jaar: Van Hoecke, Ontex, ED&A, TE Connectivity en Biobakkerij De Trog.

Advanced manufacturing

Net als de Factories of the Future richten Agoria en Sirris zich op de internationale buitenwereld. Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, doet een oproep aan de Vlaamse regering om Vlaanderen verder naar de de top in Europa te brengen wat betreft Industrie 4.0 en industrie-gedreven innovatie te benadrukken. Agoria Vlaanderen stelt daarom voor om een impulsprogramma ‘advanced manufacturing’ te introduceren, waarbij naast onderzoek en ontwikkeling ook aandacht gaat naar sensibilisatie en concrete toepassing bij zo veel mogelijk Vlaamse bedrijven, zoals het impulsprogramma rond artificiële intelligent en cybersecurity. Het programma zou ook de trigger kunnen zijn voor industrie, overheid en kennis- en onderzoeksinstellingen om samen een roadmap Industrie 4.0 uit te tekenen voor Vlaanderen.

 advertorial 

Keynote by ASML during the Digital Twin Conference

On 4 November, the online Digital Twin Conference will take place. The keynote by Ignacio Alonso and Helen Kardan will introduce ASML’s vision and dream for digitalization of ASML’s Twinscan products, an enabler for future societal and industrial progress. Get your online ticket now to receive access to the livestream and the presentation videos (on demand).