Waalse startup pioniert met innovatieve micromotoren

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Mirmex Motor heeft een nieuwe methode ontwikkeld om spoelen van elektrische micromotoren te fabriceren. De systeempjes worden aangedreven door flexibele printplaten in plaats van klassieke, elektrische spoelen van koperdraad. Dat maakt ze tot 50 procent compacter en 70 procent krachtiger, aldus de Belgische startup. Ook kunnen ze tien keer sneller worden gemonteerd.

Dankzij zijn vernieuwende spoel, die ontworpen is met behulp van artificiële intelligentie, zijn Mirmex-motoren lichter en efficiënter dan de huidige modellen op de markt. Ze worden gebruikt in industriële en chirurgische precisiegereedschappen, actieve protheses, de ruimtevaart en robotica. Het bedrijf ontwikkelde een ai-toepassing die het ontwerp van de motoren volledig aanpast volgens de behoeften van de klant. In combinatie met een vereenvoudigde productie kan Mirmex Motor de fabricage voltooien in slechts enkele weken. Met koperen spoelen was dit tot dusver onmogelijk.

De technologie van Mirmex Motor is van toepassing op met name tandeloze motoren met permanente magneet, of deze nu als synchrone of als sleufloze, borstelloze gelijkstroommotor (SBLDC) worden gebruikt. Deze toestellen bestaan al veertig jaar en kenden sindsdien weinig vernieuwing, ook omdat het ontwerp en de fabricage van traditionele spoelen buitengewoon complex zijn. Met zijn innovatie speelt Mirmex Motor in op de vraag van gebruikers naar sterkere prestaties en een compactere vormfactor.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.