Wageningse robots leren door te spieken bij mensen

Alexander Pil
21 april

Het sorteren en assembleren van verse groenten en fruit gebeurt tot nu toe overal ter wereld vooral handmatig. ‘Het zou bedrijven veel tijd en geld besparen als robots deze tijdrovende, saaie en repeterende taken konden overnemen van medewerkers’, zegt Aneesh Chauhan, expertiseleider van de Computer Vision en Robotica-groep bij Wageningen Food & Biobased Research en lid van het Agro Food Robotics-team. ‘En het zou nog efficiënter zijn als één robot meerdere taken kon uitvoeren.’

De Wageningse robots leggen de bewegingen vast van een menselijke expert die pluk- en sorteerwerkzaamheden uitvoert.

Wageningen Agro Food Robotics is in 2019 het project ‘Autonomous robots for agrifood processes’ gestart. Een van de doelen van dit vierjarige project is intelligente robots te ontwikkelen die meerdere taken leren uitvoeren, van het plukken en sorteren van verschillende soorten groenten en fruit tot het scheiden van exemplaren van dezelfde soort op basis van bijvoorbeeld grootte en vorm.

De Wageningse robots zijn uitgerust met camera’s die de bewegingen vastleggen van een menselijke expert die pluk- en sorteerwerkzaamheden uitvoert. ‘De herkenning van menselijke activiteit bevat gegevens over de persoon, de omgeving en het behandelde object’, legt Chauhan uit. ‘Ingebouwde computervision- en deep learning-technologie stellen de robots in staat deze informatie vast te leggen en nieuwe taken aan te leren door ze af te kijken van mensen.’ De onderzoekers hebben de robots inmiddels met succes ingezet in meerdere situaties, waaronder het plukken en sorteren van mandarijnen van verschillende groottes, het scheiden van rijpe van onrijpe bananen, het sorteren van intacte en beschadigde komkommers en het scheiden van verschillende soorten fruit op een tafel.

De eerste demo-applicatie is deze zomer klaar. ‘Een innovatie als deze vereist technologische expertise van robotica en machine learning-technologieën, evenals uitgebreide kennis van productfysiologie en voedselverwerking. Hier in Wageningen werken deze disciplines nauw met elkaar samen’, zegt Chauhan. De volgende stap is het testen van de robots in een (proef)fabriek. De onderzoekers willen de robots daarnaast nog slimmer maken, door ze uit te rusten met geavanceerdere sensoren voor het meten van zoetheid, sappigheid en stevigheid. Chauhan denkt ondertussen alvast een paar stappen verder: ‘Als mensen robots gaan beschouwen als collega’s, of als leerlingen, hoe zou de toekomst er dan uitzien?’

 advertorial 

Frank de Lange en Tom Castenmiller over System Engineering bij ASML; praktijk en uitdagingen

Frank de Lange en Tom Castenmiller van ASML zullen in hun presentatie tijdens het 25-jarig jubileum van INCOSE-NL op 23 september ingaan op de uitdagingen uit de praktijk bij ASML op het gebied van System Engineering. Klik hier voor meer informatie over deze lezing en haal nu uw standaard of online ticket.