WUR demonstreert oogstrobot voor paprika's

11 juli 2018 

Het Sweeper-consortium heeft de eerste live demonstratie gegeven van zijn paprika-oogstrobot. De presentatie vond plaats in de commerciële kas van 'De Tuindershoek' in IJsselmuiden, een van de partners in dit internationale onderzoeksproject.

De Sweeper-robot is ontworpen om te werken in een teeltsysteem met enkele plantstengels op een rij, en een gewas zonder clusters en met weinig bladbedekking voor de vruchten. Proeven werden echter uitgevoerd in een commerciële kas met een V-type, dubbelrij teeltsysteem. Voorlopige resultaten van tests met een commercieel beschikbaar en aan de vereiste omstandigheden aangepast gewas, laten zien dat de robot 62 procent van alle rijpe vruchten oogst in gemiddeld 24 seconden. Op basis van deze resultaten verwacht het Sweeper-consortium dat een commerciële paprika-oogstrobot binnen vier tot vijf jaar beschikbaar zal zijn.

Verder onderzoek is nodig om de robot nog sneller te laten werken en een hoger slagingspercentage te behalen. Vervolgens moet een commerciële levensvatbaar enkel-stengelrij teeltsysteem worden ontwikkeld en moeten de veredelingsbedrijven cultivars ontwikkelen die meer geschikt zijn voor gerobotiseerde oogst. De verkregen resultaten kunnen ook worden gebruikt voor het gerobotiseerd oogsten van andere gewassen.

Sweeper is een partnerschap tussen Wageningen University & Research, paprikateler De Tuindershoek, de Umea Universiteit in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël en het Proefstation voor de Groenteteelt en Bogaerts Greenhouse Logistics uit België. Het onderzoek is financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en in Nederland mede door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×