LSAT tool Nexperia ADAT
Achtergrond
7 april

De systeemdirigent

TU Eindhoven, ASML en Esi (TNO) sleutelen aan LSAT, een modelgebaseerde tool die een brug slaat tussen systeemengineering en de monodisciplines. Zeker tijdens de eerste designfase is dit van groot belang voor de optimalisatie van het overall systeemgedrag en de supervisory controller. Via formele methoden en domeinspecifieke talen geeft LSAT snel inzicht in welke architectuur het meest productief zal zijn. De drie partners hopen met de tool een nieuwe industriestandaard neer te zetten.

ASML euv onderzoeker
Achtergrond
6 april

Hoe ASML wil blijven verkleinen

ASML onthulde recent hoe met het ecosysteem rond de Veldhovense euv-scannners van plan is om het komende decennium steeds kleinere chipdetails te kunnen blijven afdrukken.

Product
9 april

Krachtig en extreem compact

FAULHABER maakt de controllergeneratie MC V3.0 voor het lagere vermogensspectrum compleet met de nieuwe Motion Controllers MC3001, verkrijgbaar als MC3001 B (board-to-board) of MC3001 P (28-pins stekkerconnector). De controllers zijn extreem klein gemaakt, maar daarom niet minder krachtig: in continubedrijf tekenen ze voor 1,4 ampère, en voor piekbelastingen halen ze ook 5 ampère. Ze zijn ontworpen als slaves voor aansturings- en positioneringstaken van DC-micromotoren, lineaire DC-servomotoren of borstelloze DC-motoren. De nieuwe MC 3001 zijn versies van de FAULHABER Motion Controllers zon

Fabriek
Achtergrond
31 maart

Niet zo snel

Angelo Hulshout heeft een ambitieus plan om fabrieken efficiënter te maken met behulp van Smart Industry-technologieën als het internet of things, cloud en machine learning. In Mechatronica&Machinebouw rapporteert hij over de voortgang van zijn inspanningen.

Alexander Pil
Column
19 maart

Wat beklijft?

Wat kan de hightechindustrie leren van de coronacrisis? Nu het licht aan het eind van de tunnel zichtbaar wordt, kunnen we daar eens goed over nadenken. Want hoewel de pandemie een extreem uitzonderlijke situatie is, heeft ze veel bedrijven met de neus op de feiten gedrukt. Zoals in elke crisis zijn organisaties onder druk komen te staan en dan scheurt het op de zwakste plekken.

Achtergrond
19 maart

Beckhoff helpt Foodjet aan de perfecte pizza’s

Om de nozzles in zijn voedselprinters razendsnel te kunnen openen en sluiten, gebruikt Foodjet technologie van Beckhoff. Zo slaagt het Nijmeegse bedrijf erin pizza’s perfect van een laagje tomatensaus te voorzien, maar ook om donuts te decoreren met plaatjes die passen bij het seizoen.

Jon Holt
Achtergrond
19 maart

De zoektocht naar de ene bron van waarheid in systeemengineering

Op de afgelopen System Architecting Conference stelde Jon Holt, een expert in modelgebaseerd ontwerpen voor systeemengineering, dat over vijf jaar alle systeembouw modelgebaseerd is. Mechatronica&Machinebouw had een gesprek met Holt, die momenteel ook technisch directeur is van Incose UK.

Achtergrond
19 maart

‘Niet onze producten, maar onze mensen zijn onze grootste troef’

De Nederlandse hightech zit vol met getalenteerde ingenieurs. Maar hoe zorgen bedrijven ervoor dat ze dit talent in huis houden? Sioux Technologies legt de nadruk op zijn mensen en houdt ze gelukkig en uitgedaagd met interessante projecten, levenslang leren en trainingsmogelijkheden op maat.

Achtergrond
19 maart

De mens als mechatronische schakel

Angelo Hulshout heeft een ambitieus plan om fabrieken efficiënter te maken met behulp van Smart Industry-technologieën als het internet of things, cloud en machine learning. In Mechatronica&Machinebouw rapporteert hij over de voortgang van zijn inspanningen.

Product
7 april

Pilz helpt ProRail bij snellere aanpak ERTMS

Pilz is geselecteerd als een van de twaalf innovatiepartners van ProRail. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt tijdens de internationale digitale beurs RailTech 2021. Met dit partnerschap start voor Pilz een nieuwe fase en tevens is dit een mijlpaal voor de veilige automatiseerder binnen de spoorsector.

Product
6 april

M12 connector past op alle merken

Amphenol LTW heeft als eerste een universeel male connector ontwikkeld die op iedere IEC 61076-2-101 gestandaardiseerde female M12x1mm schroefdraad past, merkonafhankelijk. De Pronto is uitgevoerd met een push/pull verbinding, waardoor de connector automatisch vergrendeld wordt. Maximaal is IP67 tot zelfs IP69K te halen in combinatie met een hoog aantal steekcycli van minimaal 500 maal.