28 Dansende beeldschermen voor opmerkelijk beursconcept

01.02.2018 -

Vestel, een groots technologiebedrijf uit Turkije, had een bijzondere uitdaging bij onze partner Koot Automation & Service B.V. neergelegd: 28 draaiende videoschermen als deel van een beursconcept. Koot Automation & Service had al vaker met dit bijltje gehakt maar kwam qua nauwkeurigheid niet uit met de beschikbare tandwielkasten. Apex Dynamics kon door middel van een compacte PD tandwielkast wél het verschil maken. En deze 28 planetaire tandwielkasten waren ook nog eens binnen twee weken leverbaar. Het eindresultaat is er een om trots op te zijn.

Deelname aan IFA 2017
Om hun stand de juiste technologische uitstraling te geven werkt de marketingafdeling van Vestel al verschillende jaren samen met een Nederlandse partner: Koot Automation & Service B.V. Dit is een stabiele en betrouwbare partner voor onder andere de kunststoffenindustrie en machinebouw. Van randapparatuur tot speciaal machines, alles wordt in eigen huis geconstrueerd, geproduceerd en geassembleerd. Hierdoor is Koot Automation & Service in staat om de Total Support oplossing te bieden.

Een bijzonder beursconcept
In 2016 maakte Koot Automation al een opstelling met 3 beeldschermen aan 3 knikarmrobots. Dat beviel Vestel kennelijk goed want voor 2017 besloten ze om eens echt groots uit te pakken. 28 tv-schermen, welke door centrale software aangestuurd kunnen worden en waarop -tijdens het roteren- video afgespeeld kan worden welke niet meedraait met het scherm. U zult begrijpen, dat brengt wat uitdagingen met zich mee en tot overmaat van ramp moest alles ook snel geleverd worden.

“Vestel had een goed idee van wat ze wilden”, aldus Jan van Geffen van Koot Automation, “28 gedeeltelijk voor elkaar draaiende tv-schermen volgens een bepaalde volgorde, waarop ze zelf een video afspeelden welke door software op de verschillende schermen afgespeeld werd en zo een grote afbeelding vormden.” En alhoewel we alleen de mechanica en aansturingssoftware voor de draaiende schermen hoefde te leveren, waren er voldoende uitdagingen.”

“Als eerste moesten de 28 staanders van conisch aluminium gemaakt worden, maar helaas konden we deze niet op tijd geleverd krijgen. Daarom hebben we lantaarnpalen aangepast en in een aluminium finish laten spuiten, zodat we toch vooruit konden. Ook de aandrijvingen waren een uitdaging : Bij de eerste testen bleken de door ons geselecteerde tandwielkasten té veel speling te hebben waardoor de beeldschermen soms “achter” bleven. Het beeld loopt dan niet meer synchroon.”

Compacte tandwielkast met uitgaande flens biedt oplossing
“Daarom hebben we contact opgenomen met Apex Dynamics, met wie we in het verleden al enkele projecten uitgevoerd hebben en welke ervaring heeft in o.a. de bühne techniek. Deze adviseerden een tandwielkast met uitgaande flens, welke ook nog eens compacter en eenvoudiger bouwde dan de eerder geselecteerde tandwielkast. En omdat onze ervaringen met Apex Dynamics goed waren, de prijzen in orde zijn en ze in 2 weken kunnen leveren was de beslissing snel genomen.”

Er werd de tandwielkast uit de serie PD ingezet: een tandwielkast met uitgaande flens uit de economy serie, maar met een verdraaispeling van < 6 boogminuten, een laag geluidsniveau en hoge (over)belastbaarheid. Apex Dynamics leverde de 28+1 tandwielkasten binnen 2 weken, zodat het project geen vertraging opliep en dat de software engineers snel aan de slag konden. Op de IFA beurs draaide de eyecatcher zonder problemen 6 dagen lang en trok het vele welkome bezoekers.

Het resultaat: een impressie
Een bijzondere situatie waarin Apex Dynamics goed kon laten zien wat harder lopen betekent. Wij vinden dat Koot Automation & Service B.V. trots mag zijn op het resultaat en zijn blij dat wij daar een kleine bijdrage aan konden leveren.

Contact

Apex Dynamics BV

Churchilllaan 101
5705 BK Helmond
Nederland
mail: sales@apexdyna.nl

Tel: +31 (0)492 509 995

www.apexdyna.nl

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×