Tandwielkast Apex Dynamics cruciaal in aspergeoogstrobot Cerescon

17.05.2018 -

Cerescon is een jonge, snel ontwikkelende hightech startup die een automatische aspergeoogstmachine heeft ontwikkeld. Witte asperges worden nu uitsluitend met de hand geoogst. Dat is zwaar werk waarvoor de telers steeds moeilijker arbeiders kunnen vinden. Daarnaast kent de huidige methode beperkingen wat betreft de kwaliteit van de geoogste producten (beschadigingen) en het rendement (niet volgroeide asperges die pas de volgende oogstronde geoogst mogen worden). Deze oogst is dus rijp voor automatisering.

Tijdens de ontwikkeling van de machine heeft Cerescon als eerste bedrijf ter wereld met succes de haalbaarheid van het automatisch en selectief oogsten van asperges aangetoond. Selectief oogsten betekent dat alleen die asperges worden geoogst die volgroeid zijn. De overige asperges moeten (onbeschadigd) blijven staan om enkele dagen later geoogst te worden. Dit is een doorbraak: bij Cerescon en zijn klanten is het duidelijk dat hierdoor de aspergeteelt voorgoed gaat veranderen.

Deze machine met de naam Sparter is nog in ontwikkeling. Een bètaversie van de machine is in seizoen 2017 uitgebreid getest door Wageningen University of Research en door enkele grote telers. In 2018 is de eerste Sparter verkocht en gaan er bij enkele aspergetelers demonstraties georganiseerd worden.

De Sparter is voorzien van een tandwielkast van Apex Dynamics uit de PAII-serie. Deze tandwielkast voldoet aan alle verwachtingen en inmiddels zijn de eerste prototypen van de Sparter al geleverd. De tandwielkast van Apex Dynamics zorgt dat de richting van de motor die de y-as aanstuurt (die het steekmes laat bewegen in dwarsrichting over het aspergebed) over 90 graden draait. De beweging van de robot moet uitermate nauwkeurig zijn (binnen enkele mm). Bij deze beweging over het zandbed kan er zand, opspattend water, stof en vuil in de machine komen. Deze verontreinigingen mogen de nauwkeurige en betrouwbare werking van de machine niet negatief beïnvloeden. De gebruikte tandwielkast is bij uitstek geschikt voor deze applicatie. Daarnaast mag de machine tijdens het aspergeseizoen nooit falen. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan moet de complete robot eventueel met motor en tandwielkast eenvoudig te vervangen zijn. Ook dit is mogelijk met de tandwielkast van Apex.

Contact

Apex Dynamics BV

Churchilllaan 101
5705 BK Helmond
Nederland
mail: sales@apexdyna.nl

Tel: +31 (0)492 509 995

www.apexdyna.nl

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×