Slimme pneumatische veiligheidsoplossing van Festo

17.05.2018 -

Speciaal voor het veilig ontkoppelen van pneumatische systemen ontwikkelde Festo de veiligheidskoppeling NPHS. In combinatie met de nieuwe geharde snelkoppelingssteker NPHS-S6 biedt deze koppeling de mogelijkheid om ook systemen die onder druk staan volledig veilig te ontkoppelen. De werking is gebaseerd op het feit dat de NPHS eerst aan de plugzijde wordt ontlucht, voordat de ontkoppeling plaatsvindt.

Om een koppeling met de NPHS tot stand te brengen, wordt eenvoudig de plug in het contradeel gestoken. Een hoorbare klik geeft aan dat de koppeling succesvol tot stand is gebracht. 

Voor het ontkoppelen doorloopt de gebruiker twee stappen waarbij in de eerste stap de lucht aan de koppelingszijde wordt afgesloten. Pas daarna kan de lucht in de plug en de aangesloten apparatuur ontsnappen. Tijdens het ontluchten blijft de koppelingsfunctie bestaan waarmee de gewenste veiligheid is gerealiseerd. Pas wanneer de ontluchtingsstap volledig is doorlopen, kan de gebruiker de koppeling wegnemen. De ontluchtingsstap is ook separaat uitvoerbaar.

De NPHS-veiligheidskoppeling is beschikbaar in een polymeer uitvoering (NPHS-D6-P) en een variant van metaal (NPHS-D6-M). Beide koppelingen zijn intuïtief en eenvoudig te bedienen en vereisen weinig kracht om het koppel of ontkoppelmechanisme in werking te stellen.

De polymeer variant van de veiligheidskoppeling biedt een hoge corrosieweerstand en garandeert de veiligheid door een geoptimaliseerd druk/trekmechanisme. Deze uitvoering is uitsluitend te combineren met de nieuwe geharde snelkoppelingssteker NPHS-S6.

De metalen versie is sterker en maakt veilig koppelen en ontkoppelen mogelijk door het geïntegreerde 3/2-schuifventiel. Met deze extra functie is het mogelijk om te beluchten/ontluchten terwijl de snelkoppeling/stekerverbinding in stand blijft. Dit is onder mee handig bij testopstellingen of om de persluchttoevoer af te schakelen wanneer deze niet langer nodig is. Verder is de metalen koppeling zowel te combineren met de nieuwe geharde snelkoppelingssteker NPHS-S6 als de oude messing snelkoppelingssteker KS4.

Aangeraden wordt om deze koppelingen te beluchten/ontluchten tot een maximum van 10 bar. Gehoorbescherming wordt aanbevolen, met name bij hogere drukken.

Contact

Festo BV
Schieweg 62
2627 AN Delft

Tel. +31(0) 15 251 88 90
Fax +31(0) 15 251 88 67

www.festo.nl
sales@festo.nl

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×