Festo's nieuwe vacuümgenerator praat via IO Link

28.06.2018 -

De compacte vacuümgenerator Ovel is ontwikkeld voor het efficiënt en decentraal opwekken van vacuüm. Door de modulaire opbouw is deze nieuwe vacuümgenerator van Festo nauwkeurig af te stemmen op de specifieke applicatie. Bovendien beschikt de lichtgewicht generator over een analoge druksensor waarvan de waarden met behulp van een SCDN-signaalomzetter zichtbaar zijn te maken. Tevens zijn de analoge signalen via IO Link gedigitaliseerd naar een bovenliggende besturing door te sturen.

Festo ontwikkelde al eerder een eenvoudige low-cost vacuümgenerator (VN) en een zeer geavanceerd exemplaar (Ovem) waar de perslucht via een regelkring automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Met de Ovel introduceert Festo nu een innovatie waarbij de gebruiker profiteert van de eenvoud en lage kosten van de VN terwijl het toch mogelijk is om via IO Link te communiceren en het vacuümniveau via een display (SCDN) uit te lezen.

Kenmerkend voor de Ovel-vacuümgeneratoren zijn verder de twee 2/2-ventielen waarmee de gebruiker het vacuüm respectievelijk kan in- en uitschakelen en een afblaaspuls kan geven. Dit type ventiel maakt het bovendien mogelijk een vacuüm te creëren, vast te houden en vervolgens de generator af te schakelen.

Het communicatieprotocol IO Link wint nog steeds aan populariteit. Festo lanceert daarom nieuwe producten zoals de Ovel met de mogelijkheid om via IO Link te communiceren. De vacuümgenerator kan hierdoor onder meer de gegevens uitlezen van maximaal twee analoge sensoren, zoals een vacuümsensor (druksensor) en een sensor die de status van de generator aangeeft (aan of uit). De data zijn vervolgens door te sturen naar een bovenliggende besturing of plc en daar te gebruiken voor aansturing van de generator.

Via IO Link is de vacuümgenerator eenvoudig te parametreren en in bedrijf te stellen. Door de seriële dataoverdracht kan de Ovel gegevens versturen die onder meer het onderhoud en storingsanalyse vereenvoudigen. De vacuümgenerator is geschikt voor het assembleren en testen van kleinere componenten. Het lage gewicht en de compacte afmetingen van de vacuümgenerator ondersteunen daarbij korte cyclustijden tijdens onder meer inspectie- en pick&place processen.

Contact

Festo BV
Schieweg 62
2627 AN Delft

Tel. +31(0) 15 251 88 90
Fax +31(0) 15 251 88 67

www.festo.nl
sales@festo.nl

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×