Stabiele drukregelaars dankzij piëzo-element

31.10.2018 -

Festo levert nu proportionele drukregelventielen met een piëzo-element als aanstuurelement. Hierdoor kunnen deze componenten een stabiele en betrouwbare drukregeling realiseren. Het vooraf ingestelde drukniveau wordt geluidsarm en nauwkeurig bereikt, zonder fluctuaties in de uitgaande druk, ook wanneer de afname varieert.

De drukregelaars VEAA en VEAB vallen bijna niet op. Stil reguleren ze de druk van de perslucht in pneumatische toepassingen. Met een minimum aan geluid en zonder fluctuaties voeren de regelaars de druk op tot het gewenste drukniveau is bereikt via een gesloten-lus-regeling.

Piëzo-element

Een piëzo-element geeft het drukregelventiel een lage hysterese, een hoge herhalingsnauwkeurigheid en een laag energieverbruik. De proportionele karakteristieken in combinatie met een directe activering garanderen een stabiele en betrouwbare regeling, ook wanneer het om kleine debieten (maximum 20 l/min) en vacuüm of juist overdruk gaat. 

Het piëzo-component is immuun voor mechanische slijtage. Daardoor is met deze drukregelventielen een extreem hoog aantal cycli en instelwaarden te doorlopen – volgens de fabrikant tot meer dan 300 miljoen.

Drukregelapplicaties

De drukregelventielen zijn geschikt voor drukregelapplicaties die (extreem) weinig lucht verbruiken en gebruikmaken van onder meer kleine volumes, cilinders, grijpers en roterende actuatoren. Daarnaast zijn toepassingen te vinden in situaties die vragen om hoogdynamische responskarakteristieken. Hierbij valt te denken aan drukregelingen in medische apparaten, het doseren van vloeistoffen, het regelen van contactdrukcilinders in medische, druk-, verpakkings- of assemblagemachines en lagedrukregelingen voor de productie van wafers.

De ingebruikname is eenvoudig, onder meer doordat de juiste regelparameters al zijn opgeslagen in de elektronica.

Contact

Festo BV
Schieweg 62
2627 AN Delft

Tel. +31(0) 15 251 88 90
Fax +31(0) 15 251 88 67

www.festo.nl
sales@festo.nl

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×